Son Dakika
Seydikemer Haber Sitesi | www.haberseydikemer.com
Yeni Eklenenler

Yörük Şenliği Coşkulu Geçti

Yörük Şenliği Coşkulu Geçti

Yayla Karaçulha’da bu yıl 5.’si  düzenlenen Yörük Şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Seydikemer’e bağlı Yayla Karaçulha Mahallesi’nde Karaçulha Gönüllüleri Derneği tarafından her yıl düzenlenerek gelenekselleştirilen Yörük şenliğinde at, eşek, keçi ve koyunlarla yürüyüş yapılarak, Yörük göçü canlandırıldı. Yapmış oldukları sosyal sorumluluk projeleri ve gelenek, görenek kültürlerini yaşatmak adına sergiledikleri çalışmalar ile Fethiye’nin en başarılı dernekleri arasında olan Karaçulha Gönüllüleri Derneği tarafından başlatılan ve bu yıl da 5.’si  yapılan “Geleneksel Yörük Şenliği”ne vatandaşların yanı sıra Fethiye  Belediye Başkanı Alim Karaca, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Karakuş,AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk ve yönetimi tam kadro, Milliyetçi Hareket Partisi Seydikemer İlçe Başkanı Mehmet Arıç, Seydikemer Belediyesi Özel Kalem Müdürü Hasan Çetin,Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır,Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Adayı Kamil Mutlu Demirtaş, Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven, Karaçulha Mahallesi Muhtarı Mustafa Gizli, Yayla Karaçulha Mahallesi Muhtarı Mustafa Kaşıkçı,Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak da katıldı.

Etkinliklerin gündüz bölümünde halat çekme, çuval, yoğurt yeme, sandalye kapmaca, Yumurta taşıma, eş taşıma, keçi yarışı, balon patlatma yarışı  gibi yarışların yanı sıra eşek yarışması da yapıldı. Oldukça çekişmeli geçen yarışmalara ilgi de yoğun oldu. Yörük oyunlarının oynandığı şenlikte Kadınlar ve erkeklerin katıldığı sandalye kapmaca ile çuval yarışında yarışmacılardan düşenler oldu.

Karaçulha Yörük Şöleninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Ben öncelikle sizlerden biri olarak Yörük diyarı Karaçulha’da kendi dostlarımla, kendimden bildiğim insanlarla beraber olduğum için çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Seçimlerden öncede sizlerle yüz yüze geldiğimiz zaman hep şunu söylemiştim; ben bu bölgenin çocuğum, bende bir Yörük çocuğuyum seçimlerden sonra da hep sizler ile beraber olacağız demiştik. Bazı Karaçulha’daki teyzelerimiz, evlat seçimlerde herkes gelir merhaba derler, seçim bittikten sonra bizi unuturlar derlerdi. İnanınki iki buçuk yıllık bir süreç içerisinde elimden geldiğince, vakit buldukça sizin acınızda tatlınızda sizler ile beraber olmaya özen gösteriyorum. Karaçulha’da birçok etkinlikle beraber olduk. Umarım benden bıkmamışsınızdır. Bizler halkımız ile birlikte olmaya siz değerli Karaçulhalılarla ve Fethiye’de yaşayan vatandaşlarımızla birlikte hiçbir siyasi ayrım yapmadan görev sürecimiz boyunca sizlerle beraber olmaya devam edeceğiz. Tek bir amacımız var bölgemize hizmet etmek. Bölgemizdeki bütün dostlarımızla birlikte el ele kol kola yürüyerek Fethiye’mize hizmet yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Tertemiz yürüyoruz, asla kirli siyaset yapmıyoruz. Sizlerde görüyorsunuz son zamanlarda sosyal medyacılık oynamaya çalışan sahte hesaplarla herkesi eleştiren belli bir grup var. Ama o grup sizin içinizde yok. Sizin acınızda tatlınızda yok. Bak bugün yine yoklar. Ne olursa olsun bizler temiz yürümeye ve sizlerle birlikte güzel etkinliklerde buluşmaya devam edeceğiz. Bugün çok özel bir gün. Karaçulhamız gerçekten muhteşem etkinliklere sahne oluyor. Daha önce anacığım bana hep anlatırdı. Oğlum bizi de yıllar önce atlarla gelip götürürlerdi. Onunda nikah merasimini düğün merasimini böyle yapmışlar. Hep birlikte geçmişe gittik” şeklinde konuştu.

Şenliğin başladığı dakikadan itibaren katılımın yoğun olmasından ve hava şartlarına rağmen kimsenin yalnız bırakmadığına değinen Karaçulha Gönüllüler Derneği Başkanı Halil Hancı, “Karaçulha Gönüllüler Derneği olarak bu sene şölenimizin beşincisini yapıyoruz. Dün akşam çok güzel bir yaren gecesi yaptık. Yerel sanatçılarımız ve ozanlarımız vardı. Hava biraz yağmurlu ama buna rağmen kimse yalnız bırakmadı. Bu işler göründüğü kadar kolay olmuyor. Ben Karaçulha Gönüllüler Derneğine, yönetim kurulumuza, Karaçulhalı esnaflarımıza, emeği geçen herkese ve halkımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Karaçulha Yörük Şöleninin yıllar önce başlatıldığını ve gelişerek de devam ettiğini vurgulayan Ramazan Kıvrak, “Yörük, yürüyen Türk demektir. Bu geleneği yıllar önce başlattık ve gelişerek devam ediyor. Karaçulha deyip geçmemek lazım. 2 bin yıl önceki Gök Tanrı zamanında melikli saçlar, kuzey güney mezarlar Karaçulha’da mevcuttu. Karaçulha mahalle oldu. Şimdi Karaçulha adını ancak şölenlerde isimlerle yaşatabiliyoruz. Bugün de bunu yapıyoruz. Karaçulha Gönüllüler Derneği öncülüğünde çalışma yapıyoruz. Emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Karaçulha Gönüllüler Derneği tarafından geleneksel hale getirilen Yörük Şöleninin bölgenin kültürünü yaşatmayı amaçladığını belirten Yayla Karaçulha Muhtarı Mustafa Kaşıkçı “Bu etkinliği yapan Karaçulha Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Hancı’ya ve ekibine sonsuz teşekkür ediyoruz. Bizler elimizden geldiğince ne yapılacaksa yardımcı olmuşuzdur. Olmaya da devam edeceğiz. Bu bizim görevimiz. Kültürümüzü yaşatmak amaçlıdır. Pandemi dolayısıyla 2 yıldır yapılamayan beşinci geleneksel yayla yörük şenlikleri bu sene yapılmıştır. Başkanımızdan ve yardımcı olan tüm halkımızdan Allah razı olsun” şeklinde konuştu.

Karaçulha Gönüllüleri Derneği tarafından organize edilen 5. Yayla Karaçulha Yörük Şöleninin gündüz programının yanı sıra akşam bölümünde de vatandaşlar konserlerle müzik dolu saatler geçirdiler. Konserin ilk bölümünde Aşık Orhan Üstündağ ve Aşık Erol Şahiner birbirleri arasında yaptıkları atışmalar ile programa renk katarlarken, daha sonra sahneyi Yörük Kültürü Sanatçılarından Neslihan Yılmaz Özer aldı. Neslihan Yılmaz yöresel türkülerin yanı sıra, seslendirdiği birbirinden güzel hareketli şarkılar ile geceye katılanları oynattı.

Konser ve şölenlerin vaz geçilmezleri arasında olan şölen ağalığında ise kıyasıya rekabet yaşandı.  2 Bin TL ile başlayan ihale ağ adaylarının rakamları arttırması ile birlikte son rakam 11 Bin TL’ye çıktı.  Ağalığı Karaçulha esnaflarından Nazar Pide ve Kebap sahibi Ahmet Aydın aldı.

Haber Servisi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ